[...] czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie stanie. Pełne ziarna to kolejne źródło energii i bogactwo mineralne, dzięki któremu utrzymujemy wysoki poziom energii przez długi czas.
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]
[...] do tego pasuje hummus, tak więc można kombinować, przyprawiać i się rozsmakować. Ziemniaki Duży pieczony ziemniak to aż 6-8 g białka. Choć zwykle ziemniaki dodajemy, jako źródło węglowodanów, to jednak mają całkiem sporo tego białka. Mają także inne składniki odżywcze, takie jak potas czy witaminę C. Aby zjeść pełnowartościowe, wegetariańskie [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
[...] zamień ja na pełnoziarnistą tortillę. Kasza z dodatkami Kolejną wartą uwagi propozycją jest wykorzystanie dowolnej kaszy np. jaglanej, gryczanej, bulgur itp. Stanowią one źródło węglowodanów złożonych, białka, minerałów (żelazo, potas, magnez, cynk, miedź i mangan), witamin (z grupy B oraz E). Zrobić je możesz na słodko np. z owocami (tak [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
Siłownia, w której ćwiczę, dostarcza niezwykle wiele tematów do kolejnych artykułów. Oczywiście nie zanudzam Was przypadkami, które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z [...]
[...] zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, czyli źródło węglowodanów. Oczywiście osoby bardziej świadome tego, co spożywają, dostosowują najczęściej ilość zjadanych węglowodanów do aktywności. Pamiętajmy, że węglowodany [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Pojawienie się na rynku produktów mających za zadanie zastąpić konwencjonalny kisiel, który jest słodzony cukrem, spowodowało, że częściej możemy sięgnąć po przekąskę tego typu. Jednak oprócz walorów smakowych, wykorzystanie tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas [...]
[...] zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło węglowodanów. Mają one naturalny cukier, fruktozę. Pijąc sok, dostarczasz kalorii, ale nie czujesz takiego nasycenia, jak jedząc cały owoc. Jeśli bardzo lubisz soki [...]
[...] to tylko przykłady. Możesz dowolnie skomponować swoje posiłki w zależności od tego, co lubisz jeść i ile masz czasu na ich przygotowanie. Upewnij się jednak, że zawierają źródło węglowodanów, białka i tłuszczy. Taki zestaw zapewni Ci energię na dłużej i prawdopodobnie nie będziesz musiał podjadać. Wypróbuj suplementy Są różne metody radzenia [...]
[...] jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone. Najczęściej wymieniane wady brązowego [...]
[...] słodyczy. Czy banany na pewno są wegańskie? Produktem spożywczym, który niewiele osób podejrzewa o zawartość związków pochodzenia zwierzęcego, jest banan. To popularne źródło węglowodanów i potasu rośnie tylko na terenach o specyficznym klimacie z wysokimi rocznymi temperaturami powietrza i brakiem zimy, natomiast spożywane jest niemal na [...]
[...] kcal. w 100 g produktu, zatem w całym pojemniczku jest tylko 201 kcal. Spokojnie możesz to potraktować jako lekką przekąskę, kolację, lub właśnie dodać wspomniane wcześniej źródło węglowodanów. Skład dania jest przyzwoity - same warzywa, przyprawy, nieco oleju. Jedyne, do czego można się przyczepić, to dodatek cukru. Producent spokojnie mógłby z [...]
[...] które składają się z protein w aż 75%. Z kolei w przypadku zbyt dużej ilości spożytego białka nadmiar jest wydalany. Poza tym jak działa białko? Otóż stanowi ono ważne źródło energii dla organizmu, dostarczając 4 kcal na każdy 1 g tego makroskładnika. Inna ważna funkcja polega na tym, że występuje ono w płynach ustrojowych, a więc w krwi [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] W przypadku cukrzycy typu I nie ma obecnie dowodów na to, że diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe mogą opóźniać lub zapobiegać wystąpieniu choroby (która ma źródło autoimmunologiczne). Diety te mogą potencjalnie poprawić kontrolę metaboliczną, ale należy zachować ostrożność ze względu na ryzyko kwasicy ketonowej (cukrzycowej), [...]